Keurmerken en allergie informatie
Er zijn steeds meer certificeringen die een bepaalde productie, duurzaamheid- of kwaliteitsaanduiding geven. Of die aangeven veilig te zijn bij een bepaalde allergie. Hieronder volgt een overzicht van de symbolen die voorkomen in ons assortiment.
Keurmerken
Het Europees biologisch keurmerk
Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Het logo staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd. Op producten van buiten de EU mag het keurmerk gebruikt worden, maar dat is niet verplicht. Kenmerken zijn:
|
Krav-keurmerk
Krav is een Zweeds biologische keurmerk. Het heeft dezelfde eisen als het Europees biologische keurmerk met daarbij strenge criteria voor milieu, dierenwelzijn en mens & werk. Een eis is bijvoorbeeld dat er groene stroom gebruikt moet worden bij het productieproces. Daarnaast moeten betrokken vrachtwagenchauffeurs een cursus zuinig rijden volgen. Er zijn ook regels voor verpakkingsmateriaal. Bijvoorbeeld dat er geen (primair) tropisch regenwoud gekapt mag worden ten behoeve van dit materiaal. Er zijn ook strengere regels voor dierenwelzijn, goede werkomstandigheden en eerlijke handel. Lees meer op: http://www.krav.se/english |
HACCP
HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen mis gaan, wat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen. Bedrijven die voedsel produceren of verwerken, moeten alle mogelijke risico’s beschrijven in een voedselveiligheidsplan (een HACCP-plan). Alle voedselverwerkers zijn verplicht een HACCP-plan op te stellen. HACCP valt onder de Europese wetgeving. |
Allergie informatie
Glutenvrij
Per 1 januari 2012 is per Europese verordening vastgelegd waaraan glutenvrije producten en etikettering moeten voldoen. Om te benadrukken dat hun glutenvrij producten echt veilig en betrouwbaar zijn, laten leveranciers zich door de NCV certificeren. Na zorgvuldige screening verkrijgen deze leveranciers een glutenvrij-licentie en kunnen zij het Glutenvrij logo op hun producten tonen. Het geeft u de zekerheid dat het product daadwerkelijk glutenvrij en veilig is. Onder de risicoproducten vallen: mixdranken op basis van niet heldere likeuren, vruchtensappen met eventuele toevoegingen, diverse soorten oplosthee. Kijk voor meer informatie op: https://www.glutenvrij.nl/een_glutenvrij_dieet_wat_nu/wat_is_een_glutenvrij_dieet |
Lactosevrij
Lactose is een suiker die in melkproducten voorkomt. Daarom heet het ook wel: melksuiker. Lactose behoort tot de koolhydraten. Mensen met lactose-intolerantie kunnen niet goed tegen lactose. Lactose-intolerantie bij kinderen is zeldzaam. Lactose komt van nature voor in moedermelk en dierlijke melksoorten zoals koemelk, schapenmelk, geitenmelk en paardenmelk. Dierlijke melksoorten zijn dus geen lactose vrije vervangers voor koemelk bij lactose-intolerantie. Ook in producten waar dierlijke melksoorten zijn verwerkt, kan lactose voorkomen. |